"*" geeft vereiste velden aan
Zorgsector & Farma
Asset Tracking
Met RFID Asset Tracking weet u op elk moment precies waar uw assets zich bevinden.
- Efficiënt beheer van assets
- Follow-up en kwaliteitscontrole van medicijnen
- Medische assets altijd beschikbaar voor gebruik
- Data-analyse voor operationele optimalisaties
Assetbeheer: een hele opgave
Ziekenhuizen, vaak grote gebouwen met verschillende verdiepingen, beschikken over duizenden assets die over de hele site verspreid zijn. Het manueel beheren van deze vele assets is complex en verloopt verre van foutloos waardoor personeel soms veel afstand moet afleggen en veel tijd moet spenderen aan het opsporen ervan. Zoeken naar middelen die nodig zijn voor het uitvoeren van medische onderzoeken en procedures kost handenvol geld en kan tijdverlies betekenen op cruciale momenten. Bovendien gaan waardevolle assets soms verloren of worden ze onderbenut.
Efficiëntie en kwaliteitscontrole
Ook in de farmaceutische sector is RFID Asset Tracking een goede manier om productlocaties, bestemmingen, serienummers en andere belangrijke data automatisch op te volgen doorheen de hele supply chain. Deze informatie kan worden ingezet om de kwaliteitscontrole van medicijnen op een efficiënte manier te verbeteren en te garanderen dat aan alle veiligheidsnormen wordt voldaan.
Uw medische assets altijd beschikbaar voor gebruik
Wanneer assets voorzien worden van een RFID-tag of RFID-label kunnen ze te allen tijde worden geïdentificeerd, gevolgd en gelokaliseerd. Via de Aucxis HERTZ Middleware wordt de gecapteerde data ter beschikking gesteld aan de eigen softwarepakketten of aan de Aucxis POLARIS Asset Management Software, waar de unieke data, locaties en verplaatsingen van de assets worden gevisualiseerd en beheerd. Met RFID kan u snel en accuraat inventariseren, zo behoudt u een continu overzicht over uw assets.
Data-analyse voor operationele optimalisaties
De gecapteerde data over uw medische assets kunnen eveneens worden gebruikt voor analysedoeleinden, bijvoorbeeld om inzicht te krijgen in de logistieke flow die uw assets afleggen en in hun gebruik, waardoor u de operationele prestaties kan verbeteren.
Toepassingen in een ziekenhuisomgeving
Met RFID Asset Management optimaliseert u het beheer van:
- medische apparatuur
- herbruikbare medische hulpmiddelen: rolstoelen, brancards, krukken, …
- meubilair: ziekenhuisbedden, kasten, stoelen, …
- herbruikbare medische instrumenten (leensets)
- …
Toepassingen in de farmaceutische sector
- assetbeheer
- tracking van RTIs en recipiënten zoals drums, pallets, dozen
- tracking van RTIs met temperatuurregistratie tijdens interne verplaatsingen binnen bepaalde zones en tijdens externe transporten
- …
Elk item wordt voorzien van een RFID-tag of een RFID-label die de unieke informatie van de asset bevat.
De getagde items kunnen snel worden gescand via handheld, vaste of mobiele RFID-scanners.
Via de Aucxis HERTZ Middleware wordt de gecapteerde data ter beschikking gesteld aan uw eigen softwarepakketten (bijv Ultimo) of de Aucxis POLARIS Asset Management Software.
Voorraadbeheer
Een efficiënt beheer van medische voorraden: cruciaal voor patiëntenzorg, fundamenteel voor een gezond financieel beheer
Assetbeheer, kwaliteitscontrole & data-analyse.
Condition Monitoring
Met RFID kunnen de omgevingscondities van bederfelijke goederen tijdens hun opslag en transport gemonitord worden. Dit levert essentiële informatie in functie van de kwaliteitsbewaking en maakt het mogelijk om alarmen te generen wanneer drempelwaarden overschreden worden.
Bij condition monitoring worden RFID-loggers gebruikt: compacte apparaatjes die de temperatuur- en/of vochtigheidsdata opslaan op geconfigureerde tijdstippen of intervallen. Ze bevatten een RFID-antenne die de draadloze configuratie van het apparaat mogelijk maakt, evenals de overdracht van de opgeslagen data naar diverse types datalezers.
Er kan ook gebruik gemaakt worden van gecombineerde RFID/NFC-technologie waardoor de data kan gelezen worden via een smartphone.
In de medische wereld worden RFID-loggers ingezet bij de bewaring en het transport van vaccins, medicijnen en producten voor klinische proeven die binnen een voorgeschreven temperatuurbereik worden bewaard om hun werkzaamheid te behouden.
De producten kunnen kostenefficiënt worden gemonitord, gevolgd en getraceerd.
De producten of hun omdozen worden voorzien van een RFID-logger die de omgevingscondities registreert.
De data kunnen snel worden gescand via RFID-scanners of via een smartphone.
Via de Aucxis HERTZ Middleware wordt de gecapteerde data ter beschikking gesteld aan uw eigen softwarepakketten of de Aucxis POLARIS Asset Management Software.
Productverificatie
Automatische controle van medische kits en leensets: RFID laat toe te controleren of een afgewerkt product of een productset uit de juiste componenten is samengesteld.
In de medische sector kan dit bijvoorbeeld een implantatenset zijn. Elke component van de set wordt uitgerust met een RFID-tag of een RFID-label. De componenten worden aan een setlijst toegevoegd en na samenstelling van een set wordt deze door een RFID-lezer gescand op zijn volledigheid en op de aanwezigheid van de juiste componenten. Op dezelfde manier kunnen ook de verbruikte componenten uit een set worden gedetecteerd. Aucxis biedt hiertoe RFID-oplossingen die implantaten foutvrij en performant detecteren.
Componenten worden voorzien van een RFID-tag of een RFID-label die de unieke informatie van elk component bevat (naam, serienummer, vervaldatum, …).
Een lijst van de nodige componenten voor een set wordt samengesteld. Na het samenstellen van de set wordt de doos gecontroleerd op zijn volledigheid en op de aanwezigheid van de juiste componenten. Dit kan via een RFID-handheld, -poort, -desktopscanner, -scanbox, -scantunnel …
Bij terugkeer van een set worden de verbruikte componenten gedetecteerd.
Via de Aucxis HERTZ Middleware wordt de gecapteerde data ter beschikking gesteld aan uw eigen softwarepakketten of aan de Aucxis POLARIS Asset Management Software.
Toegangscontrole
Met RFID wordt toegangscontrole voor 100% beveiligd.
In een cleanroomomgeving kunnen deuren contactloos worden geopend en de toegang tot de ruimtes en de bezetting nauwgezet worden bewaakt.
De cleanroomomgeving
Een cleanroom is een zeer zuivere werkomgeving, ontworpen om contaminatie aan het productproces of aan het onderzoek dat in die omgeving gebeurt, te beperken of indien mogelijk uit te sluiten. Om contaminatie in een cleamroomafdeling te vermijden, worden verschillende technieken en procedures toegepast. Eén daarvan is de toegangscontrole die moet verhinderen dat niet geautoriseerde personen de cleanrooms betreden. Speciale kledij verhindert op zijn beurt dat de aanwezige personen de cleanrooms contamineren met haren, huidschilfers en stofdeeltjes van onderkleding.
Met RFID wordt toegangscontrole voor 100% beveiligd
De toegangscontrole in de cleanroomafdeling is afgestemd op praktische en wettelijke richtlijnen. Deze houden onder meer in dat deuren moeten kunnen geopend worden zonder contact en dat het aantal personen dat in een cleanroom aanwezig mag zijn, beperkt is. In de kleedkamers dient te worden toegezien dat werknemers nadat ze hun cleanroomkledij hebben aangetrokken in de omkleedruimte, niet terugkeren naar de vestiaire. Het toezicht op het naleven van deze richtlijnen kan automatisch worden gerealiseerd.
Cleanroomkledij of schoenen worden voorzien van een wasbare RFID-tag. Het autorisatieniveau van een werknemer wordt via een desktop RFID-scanner aan de RFID-tag gekoppeld.
RFID-antennes worden naadloos in de muur ingebouwd, gecombineerd met RFID-lezers boven het plafond.
De cleanroomdeur opent automatisch wanneer een geautoriseerde werknemer op een bepaalde afstand de deur nadert.
Het toegestane aantal aanwezige personen wordt in real time bewaakt.
Met RFID kan de patiëntenflow in een ziekenhuis worden geoptimaliseerd. De juiste patiënt wordt op het juiste moment naar de juiste locatie geleid.
Wanneer de identiteit van een patiënt gekoppeld wordt aan een RFID-tag die zich bijv. in een polsarmbandje bevindt, kan deze link gebruikt worden om de patiënt te informeren, te begeleiden en te lokaliseren. De hierbij gecapteerde data kunnen eveneens worden gebruikt voor analysedoeleinden op basis waarvan ziekenhuisprocessen verder geoptimaliseerd kunnen worden.
Voorzien van een RFID-polsbandje wachten de patiënten in de wachtzalen hun ingreep af. Ze worden automatisch en anoniem via schermen opgeroepen naar de juiste locatie; de oproep wordt gevisualiseerd via icoontjes en nummers die aan de patiënt gelinkt zijn. De patiënt is goed geïnformeerd en kan zich rustig van de ene naar de andere locatie begeven op het juiste tijdstip. Het ziekenhuis dient minder personeel in te schakelen om patiënten te begeleiden of vragen te beantwoorden en beschikt te allen tijde over een real-time overzicht van de status en locatie van alle patiënten.
De patiënt krijgt een RFID-polsbandje of een RFID-lanyard die zijn identiteit linkt aan een volgnummer.
Op strategische punten worden RFID-lezers opgesteld die de RFID-tag detecteren en registreren.
Via de Aucxis HERTZ middleware wordt de gecapteerde data ter beschikking gesteld aan het gebruikte softwarepakket.
Via de software wordt de begeleiding van de patiënt aangestuurd op de volgschermen. Het ziekenhuispersoneel kan de bewegingen van de patiënt volgen.
Contacteer ons
"*" geeft vereiste velden aan