Werking

RFID-WERKING

RFID
Identificeren, lezen
en verwerken
van unieke informatie

WAT IS RFID?

RFID staat voor Radio Frequency Identification.

Deze technologie maakt gebruik van radiogolven om informatie draadloos op afstand te lezen of te versturen. Een RFID-systeem bestaat uit een tag of label, dat vastgehecht is aan een object of persoon en waarop de unieke informatie staat. De informatie wordt gelezen door een RFID-lezer (RFID-reader) en vervolgens verwerkt door intelligente software.

Passieve en actieve RFID

Bij passieve RFID-systemen sturen de lezer en de leesantenne een radiosignaal naar de tag.

De passieve RFID-tag heeft geen eigen energiebron maar gebruikt het ontvangen signaal om zichzelf te activeren. Ze hebben enkel een microchip en antenne nodig en zijn goedkoper, kleiner en gemakkelijker om te produceren dan actieve tags.  Passieve RFID-systemen werken in lage frequentie (LF),hoge frequentie (HF) en ultrahoge frequentie (UHF) banden.

Passieve tags kunnen op veel verschillende manieren ingewerkt worden, afhankelijk van de specifieke RFID-toepassingsvereisten. Ze kunnen bijvoorbeeld tussen een kleeflaag en een papieren label geïntegreerd worden om slimme RFID-labels te maken. Passieve tags kunnen ook geïntegreerd worden in tal van apparaten of verpakkingen om de tag bestand te maken tegen extreme temperaturen of agressieve chemicaliën. Men spreekt hier dan van een duurzame tag. 

RFID-Passive-Active

Bij actieve RFID-systemen stuurt de tag een radiosignaal naar de lezer en de leesantenne (ook wel gateway genoemd).

Actieve RFID-systemen hebben tags met eigen zender en stroombron, meestal een batterij of zonnecel.  Om de levensduur van de batterij te sparen, sturen deze maar om de instelbare tijd uit. Evenwel zijn ze beduidend duurder in aankoop dan passieve tags. De gateways ontvangen de actieve tagsignalen en hebben de mogelijkheid om de real-time locatie van de tag (en dus object waarop deze gemonteerd is) bij te houden.

Een opkomende actieve RFID-technologie is BLE (Bluetooth Low Energy)

Het is de energiezuinige versie van Bluetooth, een draadloos netwerkprotocol voor de korte afstand dat bedoeld is om snel en automatisch een draadloze verbinding te maken.Sensoren, wearables en IOT-apparaten gebruiken deze draadloze technologie om kleine hoeveelheden data uit te wisselen. BLE is ontworpen om zeer weinig energie te verbruiken en kan daardoor gebruikt worden om assets te identificeren en tracken op grotere afstand omwille van de aanwezige batterij.

RFID-FREQUENTIES

Frequentie verwijst naar de grootte van de radiogolven.

RFID-systemen werken in lage frequentie (LF),hoge frequentie (HF) en ultrahoge frequentie (UHF) banden. Radiogolven gedragen zich op elk van deze frequenties anders en er zijn voor- en nadelen verbonden aan het gebruik van elke frequentieband m.b.t. leessnelheid, leesafstand en interferentie met omgevingsmaterialen.

RFID Frequenties

Lage frequentie (LF) RFID 

De leesafstand is kort (max 50 cm) en de leessnelheid is trager dan bij de hogere frequenties (HF/UHF).  LF is het meest geschikt voor toegangscontrole, identificatie van dieren, voorraadbeheer.

Hoge frequentie (HF) RFID

De leesafstand gaat tot 1 meter en ook de leessnelheid is hoger dan die van LF. HF wordt meestal gebruikt voor toegangscontrole en voor elektronische bankkaarten. Binnen deze frequentieband bestaan er verscheidene ISO standaarden, alsook Near Field Communication (NFC).

Near Field Communication (NFC)

De passieve NFC-technologie is een geschikt om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen op korte afstand. De chip in je NFC-apparaat of NFC Tag/Label communiceert met een ander NFC-apparaat, bijvoorbeeld betaalsystemen of smartphones. Het enige wat je hoeft te doen om informatie uit te wisselen met NFC-apparaat of NFC Tag/Label is een ander NFC-apparaat aanraken.

Ultrahoge frequentie (UHF) RFID

Bij UHF gaat de leesafstand tot 12 meter en is de leessnelheid veel hoger dan bij LF en HF. UHF wordt meestal gebruikt voor logistiek en retail oplossingen.

Rain RFID

RAIN RFID maakt gebruik van de UHF Gen2 standaard en is het snelst groeiende segment binnen de RFID-markt. Deze RFID-oplossing is nuttig voor vele toepassingen en wordt vaak gebruikt voor inventarisatie van producten binnen tal van sectoren, van retail, industrie tot farma.

Waaruit bestaat een RFID-systeem?

RFID-HARDWARE

Data carriers

Datadragers – RFID-tags – bevatten de gegevens die een object of persoon identificeren. De informatie kan statisch zijn (bijvoorbeeld voor de identificatie van een rolcontainer) of dynamisch (bijvoorbeeld voor het registreren van temperaturen tijdens gekoelde transporten).

Samen bepalen we welke technologie voor uw toepassing het meest geschikt is. Dit kan in sommige gevallen een combinatie van diverse technologieën zijn, bv. een RFID-label met daarop een geprinte barcode. Het laat toe om beide technologieën op verschillende plaatsen transparant door elkaar te gebruiken. Als de beschikbare standaard tags niet voldoen, zijn we in staat om RFID-tags te ontwikkelen op maat van uw proces.

RFID-HARDWARE

Data readers

PLUTO RFID Handheld

Het uitlezen van RFID-tags gebeurt door vaste of mobiele leesapparatuur. Er zijn op de markt tal van standaardoplossingen beschikbaar zoals RFID-handhelds, portals en scanners, UHF readers, NFC readers,… In onze oplossingen integreren we standaardapparatuur tenzij die de behoeften van uw proces niet volledig kunnen inlossen. In dat geval ontwikkelen we specifieke oplossingen

RFID-MIDDLEWARE

RFID-SOFTWARE

HERTZ RFID Middleware

Om RFID in een omgeving te integreren, is het gebruik van flexibele interfaces een noodzaak. De interface die deze functie zal invullen, wordt middleware genoemd. Deze software kan beperkt worden tot het uitlezen van RFID-tags en het doorgeven van hun identificatienummer aan een achterliggend systeem (ERP, WMS, MES, …). In andere gevallen dienen de detecties van de RFID-readers eerst verder geanalyseerd te worden op basis van filters en algoritmes, om ze vervolgens door te geven naar een achterliggend systeem.

Aucxis ontwikkelde de RFID-middleware HERTZ om snel en flexibel communicatie op te zetten tussen hardware en bedrijfsapplicaties.

Datamanagement omvat alle handelingen die de digitale gegevens vindbaar, toegankelijk en begrijpelijk maken. Hiertoe behoren opslag, toegang, beheer, combinatie, transformatie en uitwisseling van data. Consistente, betrouwbare real-time informatie ondersteunt een optimaal verloop van uw bedrijfsprocessen en helpt u bij het nemen van strategische beslissingen.

Het weergeven van de werking van het RFID-systeem kan op diverse manieren gebeuren, bijvoorbeeld via een LCD scherm of handheld met grafische user interface, via een lampentoren met sirene, enz. Het monitoren van een RFID-oplossing kan dan weer gebeuren door software die in geval van storing, alarmen genereert via bvb. sms, e-mail, ….

Aucxis ontwikkelde een eigen asset management softwarepakket, POLARIS genaamd, die een uitgebreide set van standaardmodules biedt voor toepassing in diverse sectoren.

RFID-implementatie

Hoe RFID implementeren?

RFID biedt tal van voordelen maar er moet binnen een bedrijf of team uiteraard voldoende aandacht besteed worden om een RFID-project succesvol te laten verlopen. Bedrijven moeten duidelijke doelen stellen voor hun RFID-implementaties, bestaande bedrijfsprocessen in kaart brengen, bepalen waar gegevens verzameld moeten worden en hoe deze informatie gebruikt zal worden, en technologie selecteren die de gewenste doelen zal bereiken.

Projectaanpak
Lees in onze uitgebreide whitepaper hoe je een RFID-project het best aanpakt.
RFID-integratie
Een succesvolle integratie van een RFID-project is altijd het resultaat
van een sterk partnerschap tussen ons en uw projectteam.

Een RFID-systeem op maat van uw behoeften

Onze modulaire benadering laat toe om voor u een oplossing uit te werken die perfect aansluit bij wat u nodig heeft. Niets meer, niets minder.
Lees meer over onze oplossingen
This site is registered on wpml.org as a development site.